Skip to main content

rambang dimata kamu, rambang lagi pada fikiran saya

macam ayat hipotesis UPSR masa zaman dolu. ketika zaman sains masih berbahasa melayu. semakin rambang di mata kamu, semakin rambang pada fikiran saya.

masih terngiang-ngiang suara cikgu bercakap-cakap tentang pembolehubah. bersandar, tak bersandar dan yang bergerakbalas. kemudian pembolehubah bersandar ditukar pembolehubah menjadi yang dimanipulasikan. mungkin kanak-kanak pada ketika itu lebih memahami apa itu 'dimanipulasikan' berbanding 'bersandar'.

selalunya, kalau tajuk datang dulu, isi dia macam pelik dan mungkin sedikit jelek dan jengkel di hujung mata-mata rawak yang mellihat dan membaca.

macam sekarang.

Comments

Popular posts from this blog

...

tee hee..

Sindrom makcik - makcik: Bercerita

Kehidupan sekeliling mungkin menjadikan kau seorang survivor atau seorang lemau.  Jadi, bercakap fasal lemau, atau pun semangat survivor, ia bergantung pada kebolehan kau dalam membuat keputusan hidup.  Memandang ke belakang, membolehkan aku berkonklusi bahawasanya aku sorang 'noob' dalam keputusan hidup. Tetapi, suka aku ulang-ulang, kehidupan itu sendiri tak ada betul-salah dia.  Jadi, ini kisah seorang noob, sengaja aku kongsikan, just in case.
Dulu, waktu  aku bersekolah rendah, sekolah aku ialah sekolah rendah yang mana semua murid dia adalah perempuan. Zaman ketika itu kau boleh beli sepiring mihun goreng atau nasi lemak dengan harga 30sen, yang mana pada fikiran aku ketika itu, mahal. Jadi, kekerapan aku ke kantin sekolah, membeli makanan, diulang,  membeli makan dalam kurang sepuluh kali sepanjang aku bersekolah di situ. Iaitu kira-kira 2 tahun masa persekolahan memandangkan keluarga aku dulu berpindah-randah.  
Jarak antara sekolah dan rumah ketika itu cuma kira-kir…

Sunrise di Dataran Lang?

baru-tak baru sangat ni aku pergi langkawi.
terpengaruh dengan gamba yang amat cantik diambil oleh seorang hamba Tuhan ni jadi kami ke Dataran Lang untuk menanti matahari terbit.
gigih tahu.

 tempias-tempias cahaya matahari bersama bulan

 sang helang dan bulan

stalk sang helang sebelum pulang.
Nah terbukti.
Kalau kau menghadap laut di tempat ini & berharap melihat matahari terbit,
jangan lupa pusing belakang.

better luck next time!